DESCOPERĂ ORIGINEA ȘI EVOLUȚIA BRĂȚĂRILOR, DIN VREMURI DEMULT APUSE ȘI PÂNĂ ASTĂZI, ÎN 2024!
De la Antichitate până în Prezent: Evoluția Brățărilor și Impactul Lor Cultural
BRĂȚĂRILE ȘI ISTORIA LOR MINUNATĂ
Brățările noastre cele de toate zilele. 🙂 Daca le iubim, atunci să aflam mai multe lucruri despre ele! Bineînțeles că nu știm cu exactitate când „minunea” a devenit realitate, dar cineva cândva, a descoperit că legarea unui simplu fir de iarbă sau viță de vie în jurul încheieturii, poate aduce diverse avantaje.
CÂND, CUM ȘI DE CE au apărut brățările?
Brățările noastre cele de toate zilele. Daca le iubim, atunci să aflam mai multe lucruri despre ele. Bineînțeles că nu știm cu exactitate când minunea a devenit realitate. Dar cineva cândva, a descoperit că legarea unui simplu fir de iarbă sau viță de vie în jurul încheieturii, poate aduce diferite avantaje. 🙂
Astfel, oamenii au decis să creeze și să poarte brățări, de secole. Cei mai buni artizani din toate colțurile lumii și-au materializat abilitățile creând modelele de brățări purtate și astăzi, cu drag și atenție.
Cea mai veche brățară din lume, a fost găsită de către arheologi în anul 2008, în peștera Denisova din regiunea Altai, Siberia. Creata de către un artizan din paleolitic, vechea brățară are acum, peste 40.000 de ani. 🙂
Termenul „brățară”, atât de utilizat în zilele noastre, provine din cuvântul latin „brachium”, care înseamna „braț”. 🙂
Odată, demult, timpuriu
Arheologii au găsit nenumărate dovezi care arata că oamenii purtau brățări în Egiptul antic, Mesopotamia și China, pentru înfrumusețare dar și în diferite ritualuri.
Brățările timpurii erau făcute din ierburi și ramuri tinere, subțiri și maleabile, scoici colorate și pietricele, apoi din cupru și bronz.
Abia după epoca bronzului, 2200 î.Hr. până la 1100 î.Hr., artizanii au confecționat brățări din metale prețioase, aur și argint. Acestea au devenit mai spectaculoase, mai decorative, din ce în ce mai împodobite cu scoici și diferite pietre prețioase sau semiprețioase.
Astfel, bijuteriile de la încheietura mainii, au devenit un simbol al bogăției și statutului social, deoarece doar cei instariți și le puteau permite. 🙂
BRĂȚĂRILE ÎN VECHIUL EGIPT
Pe vremea primei dinastii (2680 î.Hr.), egiptenii purtau deja brățări din argint și aur, decorate cu pietre semiprețioase.
Aurari și alți artizani pricepuți ai Noului Regat (1558 – 1085 î.Hr.) au conceput modele complexe, cu pietre prețioase africane încrustate sau folosind doar mărgele.
Vechii egipteni credeau că brățările au puteri magice și adesea le purtau ca amulete pentru a se proteja de rău. Deși uneori brățările erau chiar ingropate în morminte pentru a proteja in continuare decedatul, se pare că acestea erau purtate totuși, mai mult ca accesorii decorative, decât ca amulete sau bijuterii ritualice. 🙂
În Egiptul antic și Babilon, conform tradiției, miresele purtau intotdeauna două brățări, câte una la fiecare încheietură. 🙂
INFLUENȚE MEDITERANEENE ÎN CREAȚIA BRĂȚĂRILOR
Grecii antici purtau ornamental atât la încheietură cât și în partea superioară brațului, brățări late metalice, bine cunoscutele cuffs (manșete), din ziua de astăzi.
Soldații greci au folosit brățări late din piele naturală și metal, ca parte a ținutei militare, acestea având dublu rol : decorativ dar și protector, ridicându-le la rangul de armură. Aceasta practică a fost adoptată ulterior și de către soldații romani.
Nici civilii mai bogați nu s-au ținut departe de aceste bijuterii, îndrăgostiți fiind de brățările de aur încolăcite pe mâini. 🙂
Stilurile de bijuterii mediteraneene s-au răspândit in aceasta perioadă în toată Europa, dar brățările au decăzut un pic, în special în rândul bărbaților, pe măsură ce Europa a trecut la Evul Mediu (i.d.H 476 până în 1450).
Artizanat asiatic
Brățări late și meticulos sculptate în jad, au existat în China încă din anul 2000 î.C.
Brățările din aur cu paternuri inspirate de natură, frunze, flori, creaturi mitice și animale, gravate cu maxima atenție la detalii și foarte complexe, au fost foarte apreciate de către doamnele și domnii din China antică.
Brățări din sârmulițe de aur se găseau și în India, deși firele subțiri de metal colorat și ornate cu perle, pietre simple, prețioase sau sticlă, au devenit populare abia în timpurile moderne.
EUROPA ȘI DOAMNELE EI – Renașterea Brățărilor în Europa
Femeile europene au reînviat brățările ca accesorii de modă comune tuturor, abia în secolul al XVII-lea. Doamnele acelor vremuri, purtau panglici și fundițe combinate cu brățări metalice subțiri, asortate la ținutele vremii.
Brățările din lănțișoare metalice, cu anouri de diferite dimensiuni și forme, au devenit accesorii elegante, mai ales în secolul al XIX-lea.
Artizanii epocii, au creat bijuterii uimitoare, decorând lănțișoarele cu medalioane din fildeș și coral. Brățările cu charm-uri și camee și mici lacăte gravate, erau foarte populare în perioada victoriană.
Evoluția Brățărilor în Secolul 20
Începând cu secolul XX, brățările au devenit disponibile aproape oricui, în funcție de preferințe și posibilități.
Bijuteriile au devenit cu atât mai accesibile cu cât producția în masă a crescut. În jurul anului 1920, designul ornamental bogat de la sfârșitul secolului XIX a lăsat locul liniilor curate ale perioadei Art Deco.
Libertatea de exprimare artistica s-a manifestat și în rândul creatorilor de bijuterii.
Aceștia au început, prin 1930, să confecționeze brățări inclusiv din bachelită și materiale plastice. Astfel de accesorii au fost apreciate și iubite în special în rândul adolescentelor vremii, care se puteau bucura de culoare prin bijuterii la modă, la prețuri accesibile. 🙂
Prin anii ’50, femeile și fetele adorau brățările cu charmuri realizate din alamă placată cu aur sau argint. 🙂
Până în anii ’70 spre sfârșitul secolului, femeile au început să aprecieze varietatea. Brățări late, subțiri, maleabile sau dure, mărgele, lănțișoare, diferite pietre prețioase sau imitatiii.
Bărbații au început să poarte din nou brățări, preferandu-le pe cele din lănțișoare de aur sau argint. 🙂
Secolul 21 și BRĂȚĂRILE. Handmade sau industrial?
În ultima decadă au avut loc mai multe inovații durabile în designul brățărilor.
Argintul a devenit materialul cel mai comun pentru brățările cu zale, manșete (cuff) și alte tipuri de brățări rigide.
Această tendință a început în secolul 20 când producătorii au început să fabrice bijuterii din argint în masă, care erau mai puțîn costisitoare decât aurul, dar totuși aveau strălucirea unui metal prețios pe care cumpărătorii îl adorau.
Preferința pentru argintiu în detrimentul auriului s-a extins și la metale industriale, cum ar fi oțelul gri-argintiu, titanul și wolframul. Metalele industriale sunt acum materialul dominant în brățări pentru toate genurile.
Noile generații poartă deseori acum, brățări simple din materiale diverse și nu foarte prețioase.
Piele naturală colorată, fire de ață legate la încheietură mâinii, benzi de cauciuc colorate, totul pentru a susține cauze sociale și pentru a-și arăta identitatea de grup. 🙂
În același timp, supradimensionarea accesoriilor de fashion a reieșit la iveală, fară însă a deveni vulgară.
Brățările mari, statement, colorate prin care iți poți pune în evidentă intreagul outfit în concordanță cu propria personalitate, sunt acum alegeri foarte populare.
În secolul XXI, și brățările din piele au cunoscut o reînnoire și o diversificare semnificativă. Acestea au redevenit populare datorită versatilității lor, putând fi create și realizate respectând particularitățile multor stiluri.
Brățările de piele au evoluat în timp de la simplele benzi de piele, iubite și astăzi, la modele foarte elaborate, decorate cu elemente metalice, șiraguri de mărgele, cusături sofisticate sau tradiționale, broderii sau alte accente decorative.
Astfel, ele pot fi purtate atât în contexte casual, cât și în cele mai elegante, în funcție de designul și materialele folosite. 🙂
În general, brățările din piele sunt preferate de persoanele care apreciază accesoriile de modă ce se potrivesc autenticitații personalitatii lor. 🙂
Datorită instabilității economice și a creșterii gradului de neîncredere în marile companii, a apărut și o tendință pregnantă de respingere a produselor realizate în masă și chiar, într-o anumită măsură, a accesoriilor de lux.
Brățările din piele realizate manual, au devenit din ce în ce mai populare și căutate.
Acestea au câștigat apreciere datorită atenției sporite acordate detaliilor, rezistentei materialului și mai ales a unicității fiecărei brațari lucrate.
Fiecare accesoriu, chiar și cele care fac parte din serii mici, poate prezenta mici variații în design sau textură, ceea ce il face foarte special.
Grijă față de mediu, pe cât se poate.
Din ce în ce mai multe mici ateliere, folosesc piele naturală provenită din surse responsabile sau reciclează pielea provenită de la marii producători industriali.🙂
Artizanii folosesc procese de fabricație prietenoase cu mediul și adezivi naturali, astfel că accesoriile lor din piele respectă viziunea persoanelor procupate de etică în modă, sustenabilitate și protejarea naturii și a pământului pe care locuim.
Astăzi, în 2024, suntem liberi la a purta brățări aparținand oricărui stil, create din aprope orice: metale prețioase sau mai puțin prețioase, materiale plastice, sticlă, porțelan, piele naturală și lista poate continua. 🙂
Ce contează cel mai mult, ca întotdeauna, este ca accesoriul să ni se potrivească, să ne placă, să ne aducă un plus valoare ținutei și mai ales să ne bucure.